Tranziția medicală de masculinizare de la zero

V-ați întrebat vreodată

 • Ce trebuie făcut înaintea începerii tratamentului cu testosteron?
 • Cum se poate face operația de mastectomie sau histerectomie?
 • Cât costă tranziția medicală până la urmă?

Acest ghid oferă informații pentru facilitarea tranziției medicale de masculinizare, bazat pe experiențele personale a unor bărbați trans, pentru a răspunde la întrebările de mai sus. 

Am dori să începem articolul cu mențiunea că, în prezent, în România, foarte puține persoane au acces la testosteron cu rețetă de la farmacie și sunt nevoiți să îl cumpere pe proprie răspundere de pe internet din cauza unei absolut impardonabile lipse de interes a sistemului medical și farmaceutic de a aproviziona farmaciile cu tratamentele necesare persoanelor trans. Acest articol va oferi sfaturi în legătură cu asta, dar în orice caz, NU recomandăm începerea tratamentului fără monitorizarea endocrinologului.

Tranziția hormonală folosind terapia de substituție cu testosteron

Testosteronul este un hormon androgen care determină apariția caracteristicilor secundare de sex masculin precum creșterea părului facial și corporal, creșterea masei musculare, depunerea grăsimii în tipar masculin, etc.

Ce trebuie să fac pentru a putea începe tranziția hormonală

Sunt 4 (5) pași principali care trebuie făcuți într-o anumită ordine pentru a începe tranziția hormonală:

 1. (De fapt acesta nu este necesar, dar mulți psihiatri îl cer) Consultație cu un psiholog
 2. Consultație cu un psihiatru pentru primirea raportului psihiatric
 3. Consultație cu un endocrinolog pentru primirea raportului endocrinologic
 4. Analize de sânge, bazate pe recomandările endocrinologului
 5. Stabilirea dozei și a tipului de testosteron luat (împreună cu endocrinologul)

Cum obțin raportul psihiatric?

Primul pas pentru începerea tratamentului este să obții un raport de la psihiatru. Experiența ne-a învățat că ar fi mai bine să ceri din prima un raport cât mai detaliat posibil, care să fie util și pentru viitoarele demersuri precum operații sau procedurile pentru schimbarea numelui, a CNP-ului și a indicatorului de gen în acte. 

Unii psihiatri solicită evaluări din  partea psihologilor clinicieni pentru a pune diagnosticul, deși psihiatrii sunt singurii care pot stabili acest diagnostic. Sugerăm căutarea unui pshiatru trans-friendly sau întrebat în avans pentru a evita riscul de a plăti o consultație în care vi se spune „mergeți mai întâi la psiholog”. Dacă este necesară consultația cu un psiholog pentru a colabora cu psihiatrul respectiv, experiența variază în funcție de psiholog (din nou, nimic este cu adevărat necesar!): unii vor face diferite teste, alții vor pune multe întrebări detaliate, alții se mulțumesc cu o scurtă discuție (care e povestea ta, cum au început lucrurile, cum te-ai simțit în copilărie, din ce moment ai început să te simți „diferit”, etc.). În funcție de psiholog, pentru trimiterea la psihiatru vor fi necesare între una și mai multe ședințe. (Fără legătură cu această problemaă, noi recomandăm consilierea psihologică pentru susținerea  pre-tranziției și tranziției celor care și le permit pentru a ajuta cu disforia și sănătatea mintală în general)

Cost: 150-300 RON/ședință psiholog, este necesară o singură ședință dacă găsești un psiholog înțelegător, 3+ la alții. Sunt puțini psihologi trans-friendly care lucrează cu CNAS-ul, dar există. 

La psihiatru vor fi  discuții despre identitatea și viața ta. Aceste informații sunt necesare pentru obținerea diagnosticului ”Tulburare a identității sexuale” cod F64 (ICD-10) și pentru raportul psihiatric detaliat. Conform ICD-11, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022, acest diagnostic este redenumit „Incongruență de gen” (HA60) . Acesta este un moment bun să și vorbești cu psihiatrul despre aceste recomandări, care sunt bune de avut în raport:

 • Recomandarea de susținere a tranziției medicale (tratament hormonal endocrinologic și/sau chirurgical conform standardelor de ingrijire)
 • Recomandarea de schimbare a numelui și a indicatorului de gen în actele de identitate

Mare atenție, mulți psihiatri nu vor oferi un raport final comprehensiv din prima ședință, cerând condiții precum traiul ca genul cu care te identifici pentru o perioadă de timp sau tratament hormonal menținut o perioadă îndelungată, dar merită să te interesezi din timp de cerințele necesare pentru a primi acest raport psihiatric complet. Nu te oprește nimic din a merge la alt psihiatru.

 • Cost: 200-400 RON/ședință, 1-3 ședințe. (Posibilă decontarea la CNAS)

Cum obțin raportul endocrinologic

Cu endocrinologul o să fie nevoie să te vezi de mai multe ori. 

Pentru prima consultație va trebui să suni la clinică pentru a face o programare; nu este nevoie să dai detalii despre motivul programării la recepție. Când intri în consultație vei prezenta rapoartele și vei primi o listă de analize de făcut înainte de a începe tratamentul.

Analizele se pot face la orice clinică cu laborator și pot fi decontate la CNAS dacă sunt făcute la stat. Unii doctori cer ecografie mamară, dar nu toți. Din păcate foarte mulți endocrinologi vor insista asupra unor analize inutile și adeseori costisitoare precum testarea cariotipului și al funcțiilor glandei suprarenale sau vă vor indica să mergeți la Institutul Național de Medicină Legală. Nu recomandăm urmarea acestor indicații și vă sugerăm să ne contactați pentru a fi redirecționați la endocrinologi care au o mai bună înțelegere a nevoilor voastre.

După ce primești rezultatele, va fi nevoie să vorbești din nou cu endocrinologul, care îți va putea scrie raportul endocrinologic (care va conține motivele tranziției, schimbările de așteptat și recomandări pentru analizele necesare monitorizării terapiei cu testosteron) și îți va prescrie dozajul de testosteron bazat pe analizele tale. Este de punctat aici că acest dozaj și schimbările pe care le vei avea variază în funcție de genetica și corpul tău, deci nu este recomandat să îți compari tranziția sau dozajul cu alții. În cazul în care nu primești un act de consimțământ informat, poți găsi unul aici.

După începerea tratamentului cu testosteron va fi necesar să te întorci periodic la endocrinolog cu analize de sânge la zi pentru a te asigura că iei o doză potrivită și pentru a depista orice alte probleme de sănătate care pot apărea de-a lungul timpului, inclusiv probleme cardiologice sau emoționale. În primul an se recomandă analize de sânge la fiecare 3 luni, apoi o dată sau de două ori pe an. Este important să țineți cont de sfatul endocrinologului pentru a evita o doză prea mare de testosteron, care are consecințe reale asupra sănătății și oricum excesul doar se transformă în estrogen.

 • Cost: 150-350 RON/consultație, (dacă nu se pot deconta) maxim 400 lei pentru analizele cu adevărat necesare. De obicei prima consultație este mai scumpă decât următoarele. 

Cum încep să iau testosteron

După primirea rețetei de la endocrinolog, vei putea să-ți cumperi testosteron. Sunt mai multe moduri de a lua testosteron, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Primul pas este să te informezi și să decizi ce formă de testosteron dorești să iei, bazat pe mai multe considerente, printre care:

 • Dacă îți este frică de ace/injectii
 • Ce buget ai
 • Cât de des poți să aplici testosteronul
 • Dacă dorești să îți poți administra tratamentul singur

Tipurile de testosteron

Testosteronul poate fi luat sub mai multe forme, dar în România îl găsim doar sub formă de gel sau injectabil.

Testosteronul injectabil

Sunt patru tipuri principale de testosteron injectabil:

 • Enantat
 • Cipionat
 • Sustanon
 • Nebido (undecanoat de testosteron) 

Cea mai mare diferență între ele este rapiditatea cu care se elibereaza testosteronul în sânge și astfel frecvența injecției. 

Enantatul, cipionatul și sustanonul se injectează, în general, o dată la 1-2 săptămâni, însă nu recomandăm folosirea sustanonului din cauză că are o eliberare a testosteronului în sânge mult prea rapidă, creând fluctuații hormonale destul de mari. Lucrăm la un articol mai detaliat care să explice dezavantajele sustanonului pe care îl vom adăuga aici pe viitor.

Nebido se injectează o dată la 6-12 săptămâni, dar este necesar ajutorul unui cadru medical pentru a se putea face injecția din cauza volumului mare de lichid care trebuie injectat.

Cipionatul și enantatul au aceleași funcții și efecte, dar Cipionatul este american, în timp ce enantatul este european. Unii consideră că cipionatul are un efect mai lung decât enantatul, dar datorită distribuției geografice diferite a medicamentelor sunt prea rar comparate efectele lor pentru a declara cu siguranță.  

Testosteronul gel

Testosteronul gel este o alternativă bună pentru cei care vor să se evite injecțiile. El se vinde într-o sticlă cu 60 de doze și se aplică zilnic pe piele în funcție de dozajul recomandat de endocrinolog, o sticlă ținând deobicei cam 3 săptămâni. Gelul se usucă în 2-3 minute, fiind recomandat doar să nu faci baie 6-12 ore după aplicarea gelului și să eviți contactul pe piele cu alte persoane. 

De unde pot cumpăra testosteron

Din păcate, în farmaciile românești se pot lua doar:

 • Androgel, o marcă de testosteron gel
 • Nebido, testosteron injectabil

Acestea pot fi compensate cu 90% de către CNAS dacă aveți CNP care începe cu 1 sau 5.

Cipionat, enantat și sustanon se pot cumpăra doar în mod ilegal de pe site-uri de steroizi. În 2021, Legea nr. 104/2008 privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc a fost revizuită și a devenit o contravenție sancționată cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul acestora. Totuși, ele rămân singura soluție pentru multe persoane datorită diferențelor de preț, accesibilitate și varietate.

Putem oferi mai multe recomandări legate de cumpărarea testosteronului dacă ne scrieți în privat.

 • Cost: 15-250 RON/lună

Nebido injectabil, farmacie: 150-180 RON/lună plătit integral, 15-18 RON/lună decontat

Androgel, farmacie: în medie 300 RON/lună plătit integral, 100 RON/lună decontat. Atenție, prețul decontat se pare că variază în funcție de interpretările doamnelor de la ghișeu, unele spunând că este decontat la 200 RON/tubul, altele 80.  

Testosteron, site-uri de steroizi: 25-30 RON/lună.

Mare atenție, verificați orice produs cumpărat introducând codul de bare pe site-urile producătorillor! Dacă codul de bare de pe sticlă nu corespunde celor de pe site, returnați imediat produsul și în niciun caz nu îl injectați! Puteți verifica la următoarele linkuri codul la produse Cobra, Pharmagen, EPF.

Efectele terapiei cu testosteron

Tratamentul cu testosteron va produce în general următoarele schimbări: îngroșarea vocii, creșterea masei musculare, redistribuirea grăsimii în tipare masculine, mărirea clitorisului, creșterea părului facial și corporal, încetarea menstruației, atrofierea țesutului mamar, creșterea libidoului. Majoritatea acestor schimbări vor avea loc în primii 2-3 ani după începerea tratamentului. Tabelul de mai jos detaliază timpii generali pentru apariția fiecărei schimbări. (Sursă)

EfectÎnceput preconizatEfect maxim preconizat
Îngroșarea vocii3-12 luni1-2 ani
Piele grasă, acnee1-6 luni1-2 ani
Forță, masă musculară crescută6-12 luni2-5 ani, depinde mult de nivelul de exercițiu fizic
Redistribuirea grasimii corporale3-6 luni2-5 ani
Creșterea părului facial, corporal3-6 luni3-5 ani
Pierderea părului de pe scalp>12 luni, depinde de vârstă și genetică, poate fi minimală schimbareavariabil
Încetarea menstruației2-6 luninu e cazul
Mărirea clitorisului3-6 luni1-2 ani
Atrofiere vaginală3-6 luni1-2 ani

Alte observații legate de schimbări, din experiențele trăite ale persoanelor trans pe care le-am intervievat pentru acest ghid:

 • În general cel mai repede vei observa schimbarea vocii. Cam după două-trei săptămâni vei începe să simți un fel de răgușeală, apoi timp de o lună-două vei simți o „spargere a vocii” până se echilibrează.
 • În prima lună vei observa schimbări la trăsăturile feței:
  • va fi puțin grăsuță (efectul similar cu reținerea de lichid) apoi va reveni la normal
  • se mărește partea osoasă
  • poate apărea păr facial, depinzând de genetică
 • În primele luni vor avea loc diverse schimbări corporale, inclusiv la forma picioarelor și a mâinilor, și vei simți că poți ridica greutăți mai mari

Recomandăm să faci înregistrări vocale, poze și video pentru a observa si compara progresul tranziției hormonale. Adesea transformările nu sunt ușor de observat deoarece te vezi zilnic și te obișnuiești cu schimbările subtile, ceea ce poate duce la frustrare și un sentiment de lipsă de progres. Pentru acest motiv sunt foarte folositoarele timeline-urile de tranziție.

Pentru a crește masa musculară, te poți apuca de sport sau sală oricând. Încurajăm sportul pentru beneficiile pe care le are pe plan fizic și mental. De asemenea, aici este de punctat că schimbările în musculatură (chiar și în timpul tratamentului cu testosteron) necesită răbdare. Majoritatea schimbărilor impresionante de pe internet sunt rezultatul a ani de muncă constantă.

Administrarea testosteronului

Testosteronul injectabil se va administra prin injecție intramusculară sau subcutanată. Diferența dintre acestea este adâncimea injecției și, prin urmare, țesutul în care se injectează (intramuscular = în mușchi; subcutanat = sub piele). Din datele pe care le avem, nu există diferențe majore între cele două tehnici și este o alegere ce se face în funcție de preferințe sau de materialele disponibile pentru injectie. 

Injecția intramusculară se poate face în picior sau în fesă. Injecția cu Nebido trebuie neapărat făcută de un cadru medical, dar restul poate fi făcute de tine sau de altcineva cu experiență. Dacă te duci la o asistentă medicală pentru injecție vei avea nevoie doar de borcanul cu testosteron și de raportul medical care specifică doza.

Pentru a îți face injecția acasă o să ai nevoie de mai multe materiale:

 • O seringă, preferabil de 1ml (pentru acuratețe la extragerea dozei în seringă). Acul de pe această seringă va fi folosit doar pentru a trage testosteronul în seringă. Cu acest ac nu se injectează în piele.
 • Un ac de mărime între 21G si 23G (cu cât numărul este mai mare, cu atât diametrul acului este mai mic, deci 23G va durea mai puțin decât 21G. Poți citi mai multe despre acest sistem de măsurare al acului aici). Acest ac este folosit doar pentru a injecta testosteronul în mușchi.
 • Unul sau două șervețele dezinfectante. Acestea se folosesc pentru a dezinfecta suprafața borcănașului și locul injectiei.
 • Un pansament pentru a proteja locul unde a fost făcută injecția.

Aici este un video (în engleză) despre cum se face injecția intramusculară. Recomandăm ca cel puțin prima oară să îți faci injectia asistat de un cadru medical sau de cineva cu experiență care te poate îndruma și ajuta să îți faci injecția corect.

Injecția subcutanată se face unde este un strat de grasime mai mare, în general în zona abdominală. Pentru a face o injecție subcutanată vei avea nevoie de:

 • O seringă de insulină, preferabil cu ac incastrat. Același ac poate fi folosit pentru a trage doza în seringă și pentru a injecta
 • Unul sau două șervețele dezinfectante pentru a curăța suprafața borcănașului și locul injectiei.
 • Un pansament pentru a proteja locul unde a fost făcută injecția.

Gelul este cel mai ușor de aplicat. Se aplică zilnic, preferabil după duș, pe părți ale corpului cu un procentaj balansat de mușchi și grăsime (e.g. umeri, coapse, abdomen). Trebuie evitat contactul direct pe piele cu alte persoane pentru cel puțin 4 ore după aplicare și preferabil evitat dușul minim 6 ore după aplicare.

Cum îmi fac operația de mastectomie

Mastectomia este termenul medical pentru îndepărtarea chirurgicală a țesutului mamar.

Nu este necesar tratamentul hormonal pentru a face această operație, dar dacă acesta a fost deja început, recomandarea generală este să îl fi luat de cel puțin 6 luni înainte de operație pentru a permite țesutului mamar să se așeze mai bine și musculaturii să se dezvolte mai mult datorită testosteronului.

Mastectomia se poate face inclusiv în România, avem doctori specialiști care au rezultate bune. Nu vom publica datele lor în acest ghid pentru a le proteja identitatea, dar dacă dorești să afli mai multe te încurajăm să ne contactezi.

Dacă ești interesat să faci operația în străinătate, trebuie să iei în calcul transportul (cât de repede va fi ok să zbori, cât de mult vei putea sta în masina după operație etc.), cazarea (vei fi nevoit să revii la un control în prima săptămână) și însoțitorul (deoarece nu vei putea căra nimic și vei avea mișcări limitate).

După ce îți alegi chirurgul, următorul pas este să mergi la o consultație (dacă chirurgul nu este în același oraș în care locuiești, vezi dacă poți face  consultația online). Programarea pentru consultație se face la clinică, trebuie specificat doar numele chirurgului. În timpul consultației, doctorul va examina țesutul mamar și elasticitatea pielii și îți va explica ce tip de operație îți poate face (aici este de notat faptul că deși chirurgul decide ce operații poate face, este decizia ta ce operație specifică dorești din cele posibile). Îți va cere să faci analizele necesare (analize de sânge, ecografie mamară, EKG) și îți va răspunde la orice întrebări. Dacă ești sigur că vrei să faci operația cu acel chirurg, atunci recomandăm să îți faci și programarea pentru operație în timpul consultului.

După ce ai stabilit data operației, clinica o să-ți explice pașii specifici, dar în general te vei prezenta cu o zi înainte pentru ultimele investigații. Este interzis să consumi orice băutură sau mâncare cu un număr de ore înaintea operației (nerespectarea acestor instrucțiuni îți poate pune viața în pericol, deci respectă-le și fii onest cu asistentele! Dacă nu ai putut sa respecți cerințele, operația nu o să se anuleze, ci va fi amânată cu câteva ore).

După operație vei rămâne internat o noapte, după care te vei întoarce acasă cu o mână de antibiotice, antiinflamatoare și probiotice. Cândva în prima săptămână ți se vor scoate și drenele—niște punguțe în care se scurge lichidul rezidual din piept. Următoarele săptămâni vei continua să porți vesta post-operatorie (durata exactă diferă în funcție de clinică). Aceste prime săptămâni vei avea o libertate de mișcare a brațelor foarte limitată, nu vei putea ridica mai deloc greutăți și te vei simți puțin mai slăbit.

Cel mai bine în perioada aceasta este să mănânci corespunzător, să te odihnești cât de bine poți și să fii activ fără a te obosi (recomandăm plimbări, ieșit în aer liber).

 • Cost: În România, între 1500-3000 € în total (inclusiv consultații, analize și costuri suplimentare precum transport/cazare). Costul va varia mult în funcție de tipul operației, de testele cerute și de necesitatea transportului/cazării înainte și după operație. Costurile în străinătate variază foarte mult în funcție de țară și clinică, dar te putem sfătui și face recomandări dacă ne contactezi.

Tipurile de operații posibile

Există 3 tipuri principale de operație de mastectomie:

 • Double incision (în română dublă incizie)
 • Periareolar (își păstrează denumirea în română)
 • Keyhole (fără traducere directă în română, literalmente „prin gaura cheii”)

Operația double incision este cea mai comună și cea mai cunoscută, clasica operație cu cicatrici sub pectorali. Este operația cea mai accesibilă deoarece nu are nicio cerință legată de mărimea țesutului mamar. De asemena, permite cel mai mare control asupra poziționării sfârcurilor și are probabilitatea cea mai mică de a necesita o revizie. Un dezavantaj la această operație este pierderea simțului în sfârcuri.

Operația periareolară constă în două incizii circulare: una în jurul areolei și una puțin mai mare pentru a elimina pielea în exces. Este o operație mai puțin invazivă decât cea cu incizie dublă, recuperarea este mai ușoară fiind mai puține incizii, dar nu este o tehnică disponibilă tuturor: Se poate face numai dacă ai un piept relativ mic (până în cupa B inclusiv) și o elasticitate bună a pielii. Un avantaj enorm al acestui tip de operație este abilitatea de a reține simțul în sfârcuri măcar parțial.

Operația de tip keyhole este cea mai puțin invazivă, constă într-o incizie sub fiecare areolă, astfel încât recuperarea este rapidă și cicatricile sunt adesea aproape invizibile. Această operație este posibilă doar pentru persoanele cu un piept foarte mic (cupa A în general) și o elasticitate foarte bună a pielii.

Cum îmi pot face histerectomia

Histerectomia este îndepărtarea chirurgicală a uterului și poate implica de asemenea îndepărtarea colului uterin, a ovarelor, a trompelor uterine și a altor structuri înconjurătoare. Această operație este recomandata de făcut la un moment dat deoarece tratamentul cu testosteron scade producția corpului de estrogen, care duce la atrofierea organelor aferente și poate crește riscul problemelor de sănătate și produce dureri în acele zone.

Deși operația se poate face oricând după începerea testosteronului, trebuie luat în considerare faptul că după histerectomie devine necesară luarea testosteronului pentru tot restul vieții, din moment ce corpul tău nu va mai putea produce niciun fel de hormon de sex.

Recomandarea generală este ca histerectomia să fie făcută până la 5 ani după începerea tratamentului hormonal, deoarece în timp apar dureri cauzate de producție scăzută de estrogen. De asemenea, deși studiile pe această tema sunt foarte restrânse, unii specialiști consideră că riscul de cancer la persoanele care iau testosteron fără a face histerectomia crește cu timpul. Totuși, unele persoane preferă să nu se supună acestei intervenții, optând în schimb să își monitorizeze sănătatea prin analize și controale dese pentru cancer cervical și ovarian. Un dezavantaj este că din cauza atrofierii pot apărea dureri, în unele cazuri insuportabile.

Operația poate fi decontată de CNAS, doar dacă se face înainte de schimbarea indicatorului de sex în actele de identitate (dacă ai actele schimbate, se consideră că nu ai ce ovare să scoți, o presupunere transfobă pentru care condamnăm sistemul de sănătate românesc).

In momentul de fata, operația decontată de CNAS se poate face la maternitatea Giulesti, într-o rezervă separată. Vei fi cazat într-o camera cu baie proprie. Explicațiile de mai jos sunt specific pentru tipul de histerectomie și condițiile de la maternitatea Giulești:

Intervenția durează între una și două ore. Se face o incizie de câțiva centimetri în zona bazinului. Histerectomia este mai dificilă decât mastectomia, iar durerile și oboseala resimțită sunt mai mari. Vei avea nevoie de un concediu de trei-patru săptămâni și nu vei fi în stare să lucrezi nici măcar de acasă, îți va fi relativ dificil să te miști.

Îngrijirea postoperatorie va consta în compresii cu gheață, creme aplicate local de câteva ori pe zi și pastile (antibiotice, analgezice, probiotice). După prima săptămână se vor scoate firele de sutură și va fi nevoie să revii la control cam în fiecare săptămână după operație. De asemenea, trebuie evitat căratul de greutăți primele 3 luni.

 • Cost: la stat, 150 RON/noapte. La privat variază între 1900-2500 €

Cum îmi pot face operația de formare a penisului 

Există două tipuri principale de operații care se pot face pentru formarea unui penis:

 • Metoidioplastia
 • Faloplastia

Metoidioplastia este crearea unui penis prin eliberarea clitorisului mărit hormonal și, optional, prin formarea unui set de testicule din labiile minore. Mărimea finală a falusului nu se schimbă, dar poate părea mai mare datorită libertății de mișcare pe toate axele. Este de asemenea posibilă prelungirea tractului urinar pentru a face posibilă urinarea prin penis, dar nu este garantat că vei putea urina stând în picioare din moment ce asta depinde de mărimea penisului.

Avantajele acestei operații sunt recuperarea mai ușoară, păstrarea simțului tactil și erotic și păstrarea posibilității de a avea erecții naturale. Costul este de asemenea mai mic decat al faloplastiei. Un dezavantaj este ca abilitatea de a penetra nu este garantata (dar exista proteze care pot face acest act posibil)

Faloplastia este construcția chirurgicală  a unui penis folosind pielea de pe antebraț, coapsă sau abdomen. De asemenea se poate prelungi tractul urinar pentru a se putea urina stând în picioare, se poate conecta falusul la clitoris pentru simț erotic și se poate construi și un set de testicule. Aceste opțiuni se discută cu chirurgul ales înainte de operație și vor depinde de abilitățile chirurgului și de genetica ta.

Un dezavantaj este faptul că nu vei putea avea o erecție naturală cauzată de excitare. Penisul final va avea nevoie de un implant pentru erecție și vei fi nevoit să îți “activezi” erecția cand o dorești. De asemenea, simțul erotic nu este garantat că va exista sau că va fi la fel de puternic ca înainte.

Din păcate nu avem date legate de preț în România (deocamdată), deci nu putem oferi o estimare.

Articol scris de Jerzy Ioana Dumitrescu și Edgar Enuță, cu contribuție de la Ioana Fotache și Elias Damian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.