Salut!
În primul rând, bine ai venit aici și felicitări pentru faptul că vrei să afli mai multe despre cine ești și despre ce poți face ca să te simți mai “TU”. E important, atunci când nu ne simțim bine, să căutăm o cale de a îmbunătăți lucrurile.
Am decis să scriu acest articol fiindcă există foarte multă informație online, însă nu toată este accesibilă (găsești mai mult articole în engleză) sau conține tot felul de păreri nedigerate, în care te poți pierde. Un articol în română, cu tot ce ai nevoie să știi când ești la început, cred că poate ajuta foarte mult.
Ei, bine, lumea zice că ești fată, dar tu te simți și vrei să fii perceput ca băiat. Sau lumea zice că ești băiat, dar tu te simți și vrei să fii percepută ca fată. Sau lumea zice că ești fată/ sau băiat, dar tu nu te simți nici una, nici alta, sau și una și alta (în același timp sau în momente diferite). Sau nu vrei să ai de-a face absolut deloc cu genul, nu vrei să zică lumea că ești într-un fel sau altul, nu vrei să te asociezi cu categoriile astea: băiat, fată, persoană non-binară (și-și sau nici-nici),
Ce poți face?
Ei bine, în primul rând, hai să respirăm 🤗 Este foarte în regulă să simți așa și nu ești singura persoană care simte asta!
Identitatea poate fi simțită în multe feluri. Nu doar din perspectiva genului. Poți să simți că ești o persoană creativă, sau una calculată, poți simți că ești libertină, sau bine-organizată, poți simți că ești atrasă de băieți sau de fete, poți simți că vrei să ieși la proteste când nu ești de acord cu ceva sau să încerci să te implici în politică pentru a schimba lucrurile din interior. La fel, poți simți că ești fată, băiat, sau persoană non-binară.
Lecția 1: genul nu are nicio legătură cu sexul, sau cu trăsăturile sexuale secundare (înălțime, forma feței, a corpului, prezența sânilor, a părului, etc.)
Genul e ceva ce simți în interior că ești și cuprinde un set de preferințe și atitudini care luate separat nu definesc genul, dar luate împreună da. De asemenea, acest set de preferințe și atitudini pe care tu le asociezi cu genul poate fi ceva mai mult sau mai puțin comun cu ceea ce crede marea majoritate a oamenilor. Mai jos sunt niște asocieri comune, sub formă de keywords, cu fiecare din genuri, pe care poți să le simți în acest fel, sau diferit. Am pus mai jos și niște fotografii, cu titlu de prezentare! 🥰
Genul feminin: #frumusețe #delicatețe #grație #emoție #empatie #înțelegere #culori #texturi #arome #sensibilitate #susținere

Genul masculin: #putere #determinare #rațiune #soluții #analiză #planificare #strategie #ambiție #simplificare #protecție

Genul non-binar: oricare din cele de mai sus, plus #libertate #creativitate #unicitate
(aici poate intra și xenogender – persoanele care vor să își definească genul cum vor, vezi și persoanele cu neo-pronume, sau orice alte tipuri similare de care ai mai auzit)

Gender-fluid (care trece de la un gen la altul): cele de mai sus, în funcție de stare/ moment, plus #libertate #creativitate #schimbare #spontaneitate

Agender: niciuna din cele de mai sus, sau oricare, dar nu se asociază cu un gen, ci pur și simplu cu personalitatea, plus #libertate
De ce nu are legătură genul cu sexul sau trăsăturile sexuale secundare?
Pentru că poți să te identifici cu cele de mai sus fără să ai trăsături fizice asociate cu genul tău.
Pentru că și între persoanele cis-gender (cele care se identifică cu genul asociat de îngrijitori la naștere cu sexul cromozomial) sunt fete foarte înalte, sau fără păr, sau cu mai mult păr pe corp, sau fără sâni, sunt băieți mici de înălțime, fără mușchi, fără barbă, etc. Există fete trans cu penis și băieți trans cu vagin și e perfect în regulă! Nu e nimeni mai puțin ok din cauza asta! Diversitatea e frumoasă, oamenii pot fi apreciați pentru toate tipurile de frumusețe și putere interioară sau exterioară! Oamenii pot fi iubiți și pur și simplu, pentru că sunt.
Uneori însă, chiar și dacă îți accepți corpul așa cum e, vrei pur și simplu altceva! Și e foarte ok și asta! Așa cum poți vrea să ai mușchi și mergi la sală, așa cum dacă ai dinții nealiniați poți purta aparat dentar, sau dacă porți ochelari să îi înlocuiești cu lentile de contact. Tot așa, dacă nu îți place deloc forma nasului tău poți face o operație estetică, sau dacă vrei să ai trăsături sexuale secundare sau principale pe care le asociezi tu cu genul care simți că ești poți face asta!
Aici găsești două articole pe această temă:
Este important de înțeles că nu este obligatoriu să faci nimic din cele de mai sus ca să poți să te recomanzi cu genul care simți că ești. Și așa ajungem la:
Lecția 2: Cum mă recomand?
Oamenii, mai ales în limba română, vor să știe ce gen ești ca să știe cum să ți se adreseze, sau să facă un salt stereotipic în a te cunoaște (adică să știe cum să se poarte cu tine în funcție de genul tău – de exemplu un băiat nu vrea de obicei să lovească o fată, dar poate să nu aibă probleme în a lovi alt băiat, sau vrea să îi deschidă ușa unei fete să între într-un restaurant, dar nu și unui băiat, sau o fată poate vrea să împărtășească ce simte unei alte fete, dar nu și unui băiat, etc)
Și aici intervin pronumele, care alături de nume sunt primele care se schimbă de obicei și au cea mai strânsă legătură cu genul. Poate că nu este imposibil, dar este foarte neobișnuit să nu te deranjeze ca lumea să îți spună “el”, dacă tu te simți doar fată tot timpul.
Mai important însă decât limba, și zic de limbă fiindcă în română nu avem they/them (pentru unele persoane non-binare), este mai important să vezi unde simți că te încadrezi – în ce gen. Am pus mai jos și variantele clasice de pronume asociate:
Genul feminin: ea/ei (she/her)
Genul masculin: el/lui *(he/him)
Genul non-binar: Aici e puțin mai complicat în limba română. În engleză avem they/them, o formă acceptabilă de singular they (conjugat ca la plural) care se folosește pentru persoane a căror gen este necunoscut. În limba română avem mai multe opțiuni
- Sine/său + evitarea genului direct, varianta românească pentru persoane cu gen necunoscut. Gabi vorbește despre sine, pisica sa e frumoasă și câinele său e drăguț, este o persoană minunată și un prieeten de treabă. La plural, să nu uităm faptul că limba română folosește pluralul neutru și pentru masculin, deci o propoziție precum “ei sunt frumoși” nu este neapărat despre persoane de gen masculin, ci despre orice gen. Pronumele se pot evita și folosind numele persoanelor.
- Terminația x pentru adjective: frumosx, puternix, etc.), deși nu este o formă standardizată și nu rezolvă problema pronumelor genitiv-dative (precum am văzut-o, l-am văzut).
- În engleză exprimat cu she/they, sau he/they sau neopronume/ altele, în română avem variante precum folosirea oricărui pronume sau a niciunuia preferabil, neopronume, etc.
Gen fluid (gender fluid): Orice pronume, sau variază în funcție de stare.
Agender: preferă fără niciun pronume (poți folosi mereu doar numele persoanei oricum)
De care din cele de mai sus te simți mai aproape?
Unele persoane aleg să își schimbe și numele, ca să fie unul care să sune mai feminin/masculin sau neutru. De asemenea, unele persoane aleg să își schimbe și garderoba atunci când încep să se recomande cu alt gen. Ceea ce ne duce la:
Lecția 3: Cum mă îmbrac? Cum mă aranjez?
Și aici e important de înțeles că nimic nu e obligatoriu. Nici anumite haine, nici un anumit machiaj – sau absența lui, nici o anumită lungime a părului.
Dacă nu ai păr, dar te simți femeie, e ok. Dacă ai părul lung și te simți băiat, nu trebuie să îl tunzi. Dacă te simți bine în fustă și în același timp te simți băiat straight – e ok! Nu e nimic obligatoriu. Băieții au început și ei să se machieze, să își facă unghiile sau să poarte haine considerate până acum feminine, fără să se simtă alt gen, la fel și invers!



Și atunci răspunsul e: fix cum vrei și cum îți place! Și asta se aplică la orice: atitudini sau preferințe, hobby-uri sau modalități de comunicare.
Poți vedea online mai multe persoane gender non-conforming (persoane care se identifica a fi femei sau bărbați, dar nu se îmbracă standard), de exemplu: Billy Porter, Nicole, etc
Atenție: este important de avut în vedere să nu adoptăm, odată cu noul gen și stereotipurile negative pe care le asociem cu el. Adică dacă noi suntem o persoană caldă și blândă, dacă începem să ne recomandăm ca genul masculin nu trebuie să devenim rece și nepăsătoare! Sau dacă suntem o persoană care nu vrea să își petreacă timpul citind despre vedete și modă nu înseamnă că așa va trebui să ne petrecem timpul dacă o să ne recomandăm cu genul feminin. Sau să renunțăm la anumite plăceri, hobby-uri doar fiindcă le asociem cu celălalt gen! Există și fete care joacă fotbal, sau băieți care fac patinaj pe gheață! Și zic atenție fiindcă e ușor să cădem în aceste capcane.


Sper că ți-am fost de ajutor și acum îți este un pic mai clar cum stă treaba cu genurile, tranziția, recomandarea și prezentarea. Sper să găsești și să exprimi forma în care te simți cel mai bine!