V-ați întrebat vreodată
- Ce trebuie făcut înaintea începerii tratamentului de feminizare?
- Ce e aia „schimbare de sex”?
- Cât costă tranziția medicală?
Acest ghid oferă informații pentru facilitarea tranziției medicale de feminizare, bazat pe experiențele personale a unor femei trans.
Am dori să începem articolul cu mențiunea că, în prezent, în România, multe femei trans trăiesc în condiții de sărăcie și nu au acces (fizic sau economic) la medici cu experiență, rezultatul fiind luarea tratamentului la negru și dozajul din auzite. Acest fapt a dus la moartea mai multor fete de-a lungul anilor, ca să nu mai zicem de alte efecte adverse și frustrarea cauzată de lipsa rezultatelor palpabile și constante. Respectăm acest fapt, dar în același timp NU putem să recomandăm începerea tratamentului fără monitorizarea endocrinologului și în niciun caz luarea anticoncepționalelor în locul medicamentelor cu efecte cunoscute.
După cum știți, „ schimbarea de sex” peste noapte este un simplu mit. Deși multe femei trans aleg să facă operații estetice sau chirurgie pentru a își modifica corpul (vorbim despre ele la final), principala tranziție medicală de feminizare are loc luând hormoni.
Ce trebuie să fac pentru a putea începe tranziția hormonală?
Sunt 4-5 pași care trebuie făcuți într-o anumită ordine pentru a începe tranziția hormonală:
- (Opțional, dar cerut de unii psihiatri) Consultație cu un psiholog pentru obținerea raportului psihologic
- Consultație cu un psihiatru pentru obținerea raportului psihiatric
- Consultație cu un endocrinolog pentru primirea raportului endocrinologic
- Analize de sânge conform recomandărilor endocrinologului
- Stabilirea dozei și a tipului de medicament luat împreună cu endocrinologul
Cum obțin raportul psihiatric? (și cel psihologic, dacă este nevoie)
Primul pas pentru începerea tratamentului este să obții un raport medical de la psiholog, apoi unul de la psihiatru. Experiența ne-a învățat că ar fi mai bine să ceri din prima un raport cât mai detaliat posibil, care să fie util și pentru viitoarele demersuri, precum operații sau proceduri pentru schimbarea numelui, a CNP-ului și a identificatorului de sex în acte.
În mod ideal, nu ar trebui să fie necesară consultația cu un psiholog pentru a obține diagnosticul de la un psihiatru, dar în realitate este cerut de mulți psihiatri.
Uneori sunt necesare câteva ședințe cu un psiholog înainte să te consulte un psihiatru pentru obținerea raportului, alteori este nevoie de o singură vizită pentru asistență la scrierea raportului din punct de vedere narativ, sau chiar niciuna, psihiatrul putând să îl scrie singur. Prin urmare, recomandarea noastră este să contactezi mai întâi psihiatrul dorit și să afli ce trebuie să faci înainte de prima ședință. Alternativ, poți contacta mai întâi psihologul pentru ședințele de terapie (pe care le recomandăm pentru a te ajuta cu disforia și sănătatea mintală în general, deși nu sunt mereu necesare pentru obținerea raportului), iar acel psiholog te va direcționa către un psihiatru.
La psiholog se vor face diferite teste și/sau se vor pune multe întrebări detaliate (care e povestea ta, cum au început lucrurile, cum te-ai simțit în copilărie, din ce moment ai început să te simți „diferit” etc.). În funcție de psiholog, pentru trimiterea la psihiatru vor fi necesare între una și mai multe ședințe.
- Cost: 100-300 RON/ședință. Sunt foarte puțini psihologi trans-friendly care lucrează cu CNAS-ul, dar există câțiva unde este posibilă decontarea de 50% sau chiar mai mult. Minorii beneficiază de decontare 100% în limita fondurilor.
La psihiatru vor fi cam aceleași întrebări și discuții ca la psiholog, informațiile fiind necesare pentru a îți scrie un raport psihiatric detaliat. Acesta este un moment bun să vorbești cu psihiatrul despre anumite recomandări medicale necesare următorilor pași de tranziție:
- Recomandarea de susținere a tranziției medicale (tratament hormonal endocrinologic și/sau chirurgical conform standardelor de îngrijire)
- Recomandarea de schimbare a numelui și a identificatorului de sex în actele de identitate.
Mare atenție, anumiți psihiatri nu vor oferi un raport final comprehensiv din prima ședință – vor pune condiții precum traiul ca genul identificat sau tratament hormonal menținut pentru o îndelungată. Din păcate, în România nu există vreun standard pentru acest diagnostic, fiecare face cum vrea.
- Cost: 200-400 RON/ședință, 1-3 ședințe. Este foarte ușor de găsit psihiatri înțelegători care să fie decontați în întregime de către CNAS.
Cum obțin raportul endocrinologic?
Cu endocrinologul o să fie nevoie să te vezi de mai multe ori.
Pentru prima consultație va trebui să suni la clinică pentru a face o programare; nu este nevoie să dai detalii despre motivul programării la recepție. Când intri în consultație vei prezenta rapoartele și vei primi o listă de analize de făcut înainte de a începe tratamentul.
Analizele se pot face la orice clinică cu laborator, unele dintre ele putând fi decontate la CNAS dacă sunt făcute la stat.
Din păcate, foarte mulți endocrinologi vor insista asupra unor analize inutile și adeseori costisitoare, precum testarea cariotipului, sau vă vor indica să mergeți la Institutul Național de Medicină Legală. Nu recomandăm urmarea acestor indicații, și vă sugerăm să ne contactați pentru a fi redirecționați la endocrinologi care au o mai bună înțelegere a nevoilor voastre.
După ce primești rezultatele, va fi nevoie să vorbești din nou cu endocrinologul. Acesta îți va putea scrie raportul endocrinologic (motivele tranziției, schimbările de așteptat, recomandări pentru analizele necesare monitorizării terapiei hormonale), și îți va prescrie dozajul. Este de punctat că acest dozaj și schimbările pe care le vei avea variază în funcție de genetica și corpul tău. Nu este recomandat să îți compari tranziția sau dozajul cu alții.
După începerea tratamentului hormonal va fi necesar să te întorci periodic la endocrinolog cu analize de sânge la zi. Astfel, te vei asigura că iei o doză potrivită și vei depista orice alte probleme de sănătate – fiziologice sau psihologice – care pot apărea de-a lungul timpului. În primul an se recomandă analize de sânge la fiecare 3 luni, apoi o dată sau de două ori pe an.
După alegerea medicamentelor, pentru a determina dozajul adecvat sunt câteva variabile importante de determinat prin analize de sânge. Acestea pot fi făcute la privat la clinici precum Synevo, 100-150 de lei în medie pentru cele mai esențiale. Dacă se dorește un tratament sub formă de monoterapie, ar trebui măsurate testosteronul total, estradiolul total și SHBG, iar dozajul ideal de estrogen ar fi unul destul de mare încât să aducă testosteronul în intervalul feminin, dar nu atât de mare încât să crească SHBG în exces (SHBG în exces neutralizează estrogenii).
Este important să evitați o doză prea mare, care are consecințe reale asupra sănătății și oricum nu ajută feminizarea. Estrogenii în exces pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare sau efecte psihologice negative.
- Cost: 150-350 RON/consultație, (dacă nu se pot deconta) maxim 800 de lei pentru analizele cu adevărat necesare. De obicei prima consultație este mai scumpă decât următoarele.
Ce implică tratamentul hormonal?
După primirea rețetei de la endocrinolog, vei putea să-ți cumperi estrogenul de la farmacii locale sau din Germania folosind FarmaExpress. În România, tratamentul de feminizare se poate face doar cu pastile sau spray, celelalte metode (injectabil, gel, plasturi, implanturi) fiind greu de găsit în mod legal chiar și în restul Europei. Tratamentul hormonal pentru feminizare constă de regulă în estradiol, la care se pot adăuga anti-androgeni și uneori progesteron. Este greu de spus care este tratamentul „cel mai bun”, dar considerăm că este important să fiți informate în legătură cu opțiunile existente și să determinați singure (sub supraveghere endocrinologică) care funcționează cel mai bine pe corpul dumneavoastră.
De aceea, în această secțiune vă vom explica:
- Ce sunt și ce funcții au estrogenul, anti-androgenii și progesteronul
- Detalii despre diferitele tipuri de tratament hormonal de feminizare:
- mix de estradiol cu antiandrogeni (metoda standard în România)
- motive pentru care uneori se poate adaugă progesteron sau alte substanțe active
- monoterapia de estrogen
- Lista medicamentelor disponibile în România, un link către prospect, niște avantaje sau dezavantaje practice și sfaturi despre administrare din experiența fetelor din comunitate (pentru lista completă de efecte adverse și mai multe detalii despre fiecare, consultați prospectul)
Înainte de orice, haideți să readresăm una din cele mai problematice obiceiuri din comunitate: O practică foarte des întâlnită este de a lua anticoncepționale cu estrogeni sintetici și progestine sau suplimente naturiste cu fitoestrogeni pe post de tratament. Deși ele pot da unele rezultate (mai bune sau mai rele), au efecte adverse semnificative și nu se recomandă administrarea lor în cantități mari sau pe termen lung, și în niciun caz fără analize constante și supravegherea unui endocrinolog… care firește nu va prescrie niciodată anticoncepționale. De asemenea, dozajul se face în funcție de nivelurile hormonale, nu trebuie modificat în funcție de comportament sau pentru a „grăbi” schimbările–un mit circulat în comunitate spune că o pastilă trebuie luată după fiecare ejaculare: este complet fals și periculos, posibil mortal, să faceți asta!!!
Tipuri de hormoni și substanțe
Deși vorbim despre estrogen ca fiind un “hormon feminin”, este important de notat faptul că toate corpurile umane produc în mod natural atât testosteron (T), cât și estrogen (E), doar că în proporții diferite. De asemenea, „estrogen” este un termen colectiv care se referă la un grup de hormoni, dintre care notabile sunt:
- estronă (E1)
- formă slabă de estrogen ce predomină la menopauză
- asociată cu efecte adverse precum cheaguri de sânge
- sunt ipoteze că ar ajuta în stadiile inițiale ale dezvoltării sânilor
- provine din estradiol dar se poate și transforma în acesta
- estradiol (E2)
- formă predominantă de estrogen la pubertate și vârstă adultă
- responsabilă în mare parte pentru procesul de feminizare.
Întrucât estradiolul se elimină foarte repede din organism, acesta este de regulă găsit în forme conjugate cu esteri care îi prelungesc eliberarea, precum hemihidrați, valerați, cipionați, și enantați (în ordine crescătoare a longevității).
Progesteronul ajută într-o oarecare măsură la blocarea testosteronului, însă rolul și beneficiile sale pentru procesul de feminizare este încă nedeterminat. Unii spun, anecdotal, că acesta ar ajuta la dezvoltarea sânilor în stadiile finale și creșterea libidoului, însă este asociat la unele persoane și cu simptome precum căderea părului de pe scalp și stimularea creșterii părului de pe corp. Nu există dovezi credibile că ar putea dăuna la dezvoltarea sânilor, dar nici nu este sigur că ajută.
Anti-androgenii sunt utilizați adesea în combinație cu estrogenii pentru a combate efectul testosteronului și a compușilor înrudiți (numiți androgeni). Aceștia acționează fie prin reducerea secreției de testosteron, fie prin blocarea receptorilor de androgeni. Dintre acestea două, blocarea receptorilor este eficientă și pentru combaterea androgenilor care nu derivă din testosteron (precum DHT care poate fi produs și din testosteron, și din progesteron sau DHEA), cât și fiindcă nu interferează cu producția de hormoni gonadotropi (LH și FSH), care au fost găsiți în studii limitate asupra unor femei intersex cu hipogonadism ca având un posibil rol în dezvoltarea optimă a sânilor după stadiile inițiale.
Unele doresc efectele de feminizare fără efectul de creștere a sânilor din diverse motive (persoane non-binare transfeminine sau care au o tendință în familie de sâni excesiv de mari care să necesite micșorare chirurgicală). Ele pot opta să adauge raloxifen la regimul lor hormonal. Acesta este un anti-estrogen precum cei utilizați de culturiști pentru a evita ginecomastia, dar are efect concentrat mai mult asupra sânilor și mai puțin pe restul corpului. El trebuie luat continuu alături de estrogeni.
Medicamente disponibile
Estradiol
Cele mai populare forme de estrogen prescrise și comercializate în România sunt pastilele Cyclo-Progynova și Femoston, respectiv spray-ul Lenzetto. Ele conțin o formă de estradiol chimic identică cu cea produsă de organismul uman.
Cyclo-Progynova (8,47 RON / 11 comprimate) (prospect)
- Substanță activă: valerat de estradiol si norgestrel
- Efect: feminizant
- Efecte adverse: mixte, tulburări de coagulare ale sângelui, schimbări de dispoziție
- Dezavantaje: eficiență redusa, pune stres pe ficat
- Observații: Este recomandată doar folosirea pastilelor albe (11/21), cele maro conținând un compus ce poate cauza efecte adverse, fără feminizare. Doza standard este de 4 mg/zi, echivalent a două comprimate, dar se ajustează în funcție de analize.
Femoston (29,78 RON / 28 comprimate) (prospect)

- Substanță activă: estradiol hemihidrat şi didrogesteronă
- Efect: feminizant
- Efecte adverse: mixte, tulburări de coagulare ale sangelui, schimbări de dispoziție
- Dezavantaje: eficienta redusa, pune stres pe ficat
- Observații: Concentrația sa de estradiol este similară cu cea din Progynova, adică 2 mg, dozajul fiind și el similar.
Lenzetto (49,55 RON / 56 pufuri) (prospect)
- Substanță activă: estradiol hemihidrat
- Efect: feminizant
- Efecte adverse: schimbări de dispoziție
- Observații: este un spray cu absorbție prin piele (transdermică). Doza standard este de 2 pufuri pe zi, însă poate varia între 1 și 3.
Pentru o stabilitate mai bună a nivelului de estrogen de-a lungul unei zile, se recomandă separarea dozelor la intervale între 8 și 16 ore pe parcursul a 24 de ore.
Conform femeilor din comunitate, metoda de administrare cea mai eficientă este cea transdermică, urmată de cea sublinguală. Metoda orală sau cu spray pe antebraț este cea recomandată de medici, dar aceasta a fost considerată mai puțin eficientă de către unele femei.
Administrarea spray-ului pe pielea genitală (mai exact pe scrot, sau pe vulvă în cazul persoanelor care au trecut deja prin operația de schimbare de sex) face ca Lenzetto să se absoarbă mai direct în sânge, prin glandele sebacee. Aceasta poate cauza puțin disconfort inițial datorită alcoolului etilic din compoziție însă trece rapid cu obișnuința. Pentru a evita reducerea capacității de absorbție a pielii în timp prin saturație, se recomandă delimitarea pielii genitale în mai multe sectoare (minim 2, preferabil 4) astfel încât să se poată alterna zona de aplicare între acestea. De asemenea, deși uneori se sugerează întinderea substanței, în realitate cantitatea absorbită este invers proporțională cu suprafața pe care este întinsă (atunci când este întins mai mult, se usucă prea repede) așadar este de preferat să nu fie întinsă. În cazul aplicației transdermice pe braț, mostrele de sânge pentru analize trebuie recoltate din brațul pe care nu a fost aplicat spray-ul, în caz contrar rezultatele vor fi eronate din cauza contaminării cu estradiolul rezidual.
Administrarea comprimatelor pe cale sublinguală (adică să fie lăsate comprimatele să se dizolve sub limbă pentru a evita prima metabolizare a estradiolului în estronă prin ficat) ajută la absorbția mai bună a pastilelor de Cyclo-Progynova sau Femoston. Procesul de dizolvare însă tinde să dureze circa o oră timp în care trebuie evitată înghițirea salivei, motiv pentru care e adesea considerată ca fiind mai puțin convenabilă decât metoda transdermică, dar există ca opțiune pentru persoanele care totuși nu absorb bine prin piele sau au efecte adverse de spray.
Anti-androgeni
Verospiron (12,70 RON / 30 comprimate) (prospect)

- Substanță activă: spironolactonă
- Efecte adverse: deshidratare, exces de potasiu în sânge (hiperkaliemie)
- Dezavantaje: cel mai slab dintre medicamentele disponibile, necesitând doze mari (de la 50mg pe zi în sus), efecte adverse mai des întâlnite
- Observații: spironolactonă se găsește și ca medicament generic.
Androcur (113,77 RON / 50 comprimate) (prospect)
- Substanță activă: acetat de ciproteronă
- Efect: reduce secreția de testosteron
- Efecte adverse: incidența de tumori la hipofiză, depresie
- Dezavantaje: Foarte multe persoane au raportat episoade depresive intense, chiar și fără istoric de depresie anterior
- Observații: Deși se recomandă adesea doze de la un comprimat în sus, acesta este foarte potent și are durată de înjumătățire în organism lungă. Majoritatea oamenilor își pot reduce testosteronul până la un nivel feminin cu doar un sfert de comprimat. Astfel prețul mare al unei cutii devine justificat ca fiind pentru 200 de zile. Din experiența comunității, dozele mai mici pot diminua sau evita efectele adverse.
Bicalutamida (66,34 RON / 30 comprimate) (prospect)
- Substanță activă: bicalutamida
- Efect: anti-androgen, similar spironolactonei ca blocant la nivel de receptor fără să afecteze secreția
- Efecte adverse: puține, asemeni ciproteronei
- Avantaje: eficient în doze mici (25-50mg/zi), efecte adverse mai puține
- Observații: este cel mai nou dintre medicamentele utilizate ca anti-androgen.
Propecia (177,33 RON / 28 comprimate)
- Substanță activă: finasteridă
- Efecte: reduce simptomele asociate dihidrotestosteronului (DHT)
- Efecte adverse: mixte, disfuncție sexuală, depresie
- Avantaje: tratează alopecia (căderea părului de pe scalp) persistentă
- Dezavantaje: prețul, efecte adverse mai severe, poate provoca disfuncție sexuală permanentă
- Observații: Nerecomandat în cazul terapiei de feminizare întrucât nu blochează total efectul celorlalți androgeni, a nu se lua în combinație cu antidepresive!
Avodart (47,21 RON / 30 comprimate)
- Substanță activă: dutasteridă
- Efecte: reduce simptomele asociate dihidrotestosteronului (DHT)
- Efecte adverse: mixte, disfuncție sexuală, depresie
- Avantaje: tratează alopecia (căderea părului de pe scalp) persistentă, mai ieftin decat finasterida, mai puternic decât finasterida
- Dezavantaje: efecte secundare slab documentate, poate provoca disfuncție sexuală permanentă, a nu se lua în combinație cu antidepresive!
Altele
Progesteronul se găsește sub formă de capsule cu denumirea comercială de Arefam sau Utrogestan; Deși sunt menite ca supozitoare vaginale, ele pot fi administrate oral, sau pentru o asimilare mai bună, ca supozitoare rectale. Uneori se folosește bicalutamida (sau, mai puțin recomandat, dutasterida) pentru combaterea reacțiilor adverse masculinizante ale acestuia.
Monoterapia cu estrogeni
Producția de testosteron poate fi redusă nu doar cu anti-androgeni, ci și prin cantități mari și stabile de estradiol care suprimă producția de hormoni gonadotropi: această metodă este denumită monoterapie cu estrogeni și este rar folosită în România, dar populară în străinătate și printre persoanele care fac automedicație. Monoterapia se poate face folosind estradiol injectabil, pastile administrate sublingual, sau spray administrat scrotal.
Este o metodă folosită recent de mai multe fete din comunitate cu efecte foarte pozitive din punctul de vedere al rezultatelor la analize și a efectelor secundare scăzute, dar și din punct de vedere al costului redus. Totuși, efectul hormonilor gonadotropi asupra dezvoltării glandelor mamare poate justifica amânarea monoterapiei până la finalizarea dezvoltării sânilor sau îndepărtarea chirurgicală a testiculelor.
Alte forme de medicamente, precum estradiol injectabil, agoniști GnRH, etc. ar putea fi importate și utilizate, însă cele disponibile pe piață în România sunt mai mult decât suficiente pentru obținerea unei tranziții ideale.
Estradiolul injectabil nu este în general disponibil pe piață în România din cauza cererii foarte reduse, iar cel care se comercializează fără rețetă la negru este adesea produs de indivizi privați fără vreo standardizare sau supraveghere. Este la fel de eficient precum pastile administrate sublingual și spray administrat scrotal pentru a atinge nivele destul de mari de estrogeni în proporții corecte, însă prezintă problema variațiilor mari a concentrației în sânge de la administrarea unei dozei la alta, ce poate fi diminuată prin alegerea unor esteri mai scumpi .
Neofollin este singurul injectabil produs in UE, care se poate găsi doar contactând direct farmacii individuale/producătorul din Cehia.

- Substanță activă: estradiol-valerat
- Avantaje: Singurul injectabil legal din UE
- Dezavantaje: Nu poate fi cumpărat din magazine, valeratul e cam învechit ca ester comparat cu cipionat/enantat, dezavantajele tipice injectabilului precum fluctuații mari între administrări
- Observații: pastilele (administrate sublingual)/sprayul sunt la fel de eficiente ca metoda injectabilă
Determinarea dozajului adecvat și alte aspecte ale terapiei
Această secțiune are scop informativ și am decis să o includem în urma unor experiențe negative legate de dozaj (chiar și prescris de endocrinolog) avute de către femeile din comunitate. Aceste aspecte sunt firește luate în considerare de orice endocrinolog reputabil, dar considerăm că este bine să înțelegem analizele pe care le facem și de ce sunt importante.
Mereu consultați un endocrinolog pentru stabilirea și acordul său legat de medicamente și dozaj!
De amintit este faptul că nu se poate reduce testosteronul prin monoterapie fără să se reducă și hormonii gonadotropi care ar putea ajuta la dezvoltarea glandelor mamare, deci cel puțin până se atinge un grad de dezvoltare satisfăcător ar putea fi recomandat tratamentul sub forma unei combinații de estradiol și anti-androgeni. Acesta constă în menținerea estradiolului total la media feminină pe ciclu menstrual (în jur de 100 pg/mL) și blocarea testosteronului cu ajutorul anti-androgenilor. Din păcate doar la ciproteronă se poate determina exact prin analize cât de suprimat este efectul androgenilor (bicalutamida nu le reduce concentrația din sânge, ci doar îi neutralizează, iar spironolactona are o combinație între aceste două mecanisme). Prin urmare, dacă se utilizează bicalutamidă pentru a nu reduce gonadotropii, nu se poate determina dacă dozajul este prea mic decât prin observarea efectelor fizice.
Alte variabile de măsurat, în funcție de regimul medicamentos, sunt prolactina (poate crește în exces de la estrogen, progesteron, sau ciproteronă), potasiul (poate scădea mult de la spironolactonă), și dihidrotestosteronul (prescurtat DHT, poate crește de la progesteron). De ținut minte că există mai multe unități de măsură pentru fiecare dintre aceste variabile care pot fi diferite de la un laborator la altul și ar trebui acordată atenție acestora, că adesea rezultatele sunt comparate doar cu intervalul normal pentru sexul din buletin, nu cel relevant (al femeilor). Ideal, analizele ar trebui făcute fix înainte de a administra următoarea doză, atunci când nivelurile hormonale sunt cele mai scăzute, întrucât fix după administrare acestea cresc foarte mult și apoi scad treptat. Ce contează este ca și la punctul minim să fie într-un interval corect pentru a asigura o tranziție continuă.
Tratamentul ar trebui să fie continuu pe toată viața, presupunând că se dorește continuarea tranziției și menținerea schimbărilor cauzate de aceasta. După o eventuală operație de eliminare a testiculelor se pot elimina anti-androgenii, respectiv reduce doza de estrogen în cazul monoterapiei. În caz contrar, oprirea tratamentului fără extirparea testiculelor duce la remasculinizare (Nu toate, dar majoritatea efectelor sunt reversibile), iar oprirea după extirpare este echivalentă începerii menopauzei (simptome adverse includ pierderea trăsăturilor feminine și scăderea densității osoase).
Metode mai experimentale, precum renunțarea la estradiol exogen în favoarea unei metode bazate pe conversia naturală a testosteronului în estradiol prin aromatază în combinație cu blocarea receptorilor de androgeni, utilizarea domperidonei pentru a mări sânii prin simularea hormonală a alăptării după sarcină, sau accelerarea redistribuției grăsimii corporale cu ajutorul medicamentelor precum pioglitazonă sunt încă în fază de testare și în general nu se recomandă încercarea lor fără supravegherea unui medic și înțelegrea completă a efectelor (atât cele dorite, cât și cele adverse). Suplimentarea directă cu hormon de creștere la vârstă adultă duce la efecte adverse severe precum acromegalie, de exemplu. Suplimente care cresc producția naturală din timpul somnului ar putea fi mai sigure din acest punct de vedere, dar nu sunt aprobate încă pentru consum uman – deși se găsesc pe piața neagră în forme nestandardizate, nu există încă dovezi care să indice utilitatea lor sau studii care să analizeze riscurile.
Ce se schimbă după începerea tratamentului hormonal?
Schimbări fizice:
- Demasculinizare
- subțierea părului de pe corp
- pierderea grăsimii pe tipar masculin (brațe și abdomen)
- reducere sebum si acnee
- reducerea masei musculare și a tendoanelor
- creșterea cantității de grăsime corporală
- scăderea fertilității și a erecțiilor
- oprirea chelirii (Obs: părul pierdut nu va crește la loc)
- Feminizare
- dobândirea grăsimii pe tipar feminin (sâni, fese, șolduri – pentru grăbirea acestui proces, se practică creșterea și scăderea în greutate)
- creșterea glandelor mamare
Dimensiunea sânilor, ca urmare a tratamentului hormonal, poate fi similară cu dimensiunea la care s-ar fi ajuns cu o pubertate naturală feminină, însă nu se cunosc toate variabilele implicate în dezvoltarea lor (și, precum femeile cis, nu toate suntem mulțumite de mărimea lor oricum). Nu se cunoaște vreun mod prin care să fie ireversibil blocat sau diminuat potențialul de dezvoltare a sânilor în afară de extirparea lor chirurgicală, deci există mereu posibilitatea de creștere cu un alt tratament hormonal sau pur și simplu cu mai mult timp. Creșterea oaselor șoldului este de regulă imposibilă la persoane care încep după pubertate, dar majoritatea volumului pe care îl au femeile derivă nu din oase, ci din grăsimea depusă pe ele. Prin urmare, cu o distribuție adecvată a grăsimii, forma pelvisului este irelevantă.
Schimbări emoționale: variază mult de la o persoană la alta, dar cel mai general efect este simpla diminuare a disforiei. Des întâlnite sunt tendințe de a simți emoții mai puternice și un libido redus. De asemenea, mai multe medicamente au ca efect advers depresia.
Ce nu se schimbă:
Vocea
Deși există și anumite proceduri chirurgicale, majoritatea fetelor apelează la logopedie folosind tutoriale online (din lipsa opțiunilor profesioniste în țară).
Structura osoasă
Ce ține de oase și cartilaje se poate schimba chirurgical, existând opțiuni bune de feminizare facială inclusiv în România.
Părul facial
Pentru păr facial se poate apela la epilare laser, IPL (mai puțin eficient, dar are efecte bune pe corp) sau electroepilare (mai lentă și mai costisitoare, dar elimină până la ultimul fir).
Proceduri chirurgicale de feminizare
Procedurile chirurgicale se împart în două categorii:
- Proceduri estetice: epilare, filiere, implanturi mamare. Pentru acestea nu este necesar un diagnostic, deci pot fi făcute chiar și de persoanele ce nu au făcut alți pași în tranziția medicală.
- În general, nu ar trebui să fie necesar niciun diagnostic sau timp pe tratament hormonal pentru proceduri estetice, deci pot fi făcute în orice moment,inclusiv înainte de orice alt pas din tranziție.
- Proceduri funcționale: orhiectomie (indepartarea testiculelor) și vaginoplastie (construirea unui vagin, așa-zisa „operație de schimbare de sex”
- Operațiile funcționale necesită cel puțin un diagnostic psihiatric, și adesea și un raport psihologic recent.
Pe partea estetică, în România se pot face epilări, fillere, implanturi mamare în foarte multe locuri la prețuri foarte variabile accesibile online. Pentru implanturi și restul gamei de proceduri de feminizare facială (șlefuirea mărului lui Adam, micșorarea și rotunjirea maxilarului, netezirea arcadei ochilor, coborârea liniei de inserție a părului, etc.) se poate apela la doctor Mihai Așchilian de la clinica Dermavision din Cluj (de la 1500 la 12.000 de euro în funcție de proceduri). Pentru feminizare vocală (glotoplastie) cel mai aproape se poate face în la Marc Remacle în Luxembourg (3000 de euro). Alte operații estetice mai exotice precum lărgirea pelvisului cu proteze sau îngustarea umerilor prin scurtarea claviculelor sunt de asemenea disponibile doar în Statele Unite, respectiv Coreea de Sud.
Pe partea funcțională, în România se pot face maxim orhiectomii bilaterale (extirparea testiculelor), cel mai renumit chirurg fiind Vasile Vanea de la clinica Vanimed tot din Cluj (circa 1000 de euro). Există griji că o orhiectomie poate afecta negativ o viitoare operație de schimbare de sex, însă cel puțin pentru cele făcute la această clinică nu au fost raportate probleme. Pentru operații de schimbare de sex, trebuie căutat în străinătate, unde există opțiuni populare în Serbia (Miroslav Djordjevic) sau Thailanda (Clinica Suporn, Kamol, PAI, etc.) care au calitate superioară și preț accesibil (circa 10.000 – 20.000 de euro). Există multe metode de reconstrucție a unui vagin (prin inversie penilă, peritoneu, colon, metoda thailandeză, este inclusiv posibilă păstrarea penisului pe lângă vagin), fiecare cu avantaje și dezavantaje ce ar trebui studiate și discutate din timp cu chirurgul.
Atentie! Uneori se cere întreruperea tratamentului hormonal înainte de operații, datorită riscului mare de cheaguri de sânge cauzat de folosirea estrogenilor sintetici și/sau cu estronă dominantă. Asumând un tratament hormonal adecvat, este posibilă reducerea acestui risc și continuarea tratamentului hormonal pentru a evita efecte nocive fiziologice și psihologice.
Autor: Serena Pancu
Editare și corectură: Fen Fotache, Deea, Vael