Ghid pentru jurnaliști: Cum să scrieți responsabil despre persoane trans

Jurnaliștii au responsabilitatea de a reflecta diversitatea într-un mod respectuos și informativ. Subiectele legate de identitatea de gen și persoanele trans sunt adesea subiecte sensibile, iar modul în care sunt abordate poate avea un impact semnificativ asupra publicului larg și asupra comunității. Acest ghid oferă câteva principii de bază pentru o acoperire responsabilă și respectuoasă.

Folosiți pronumele și numele corecte

Este esențial să respectați pronumele și numele folosite de persoana despre care scrieți. Aceasta nu este doar o chestiune de respect, ci și o măsură de acuratețe jurnalistică. Numele și pronumele corecte reflectă identitatea persoanei și sunt aspecte fundamentale ale vieții acesteia. Dacă nu sunteți siguri ce pronume să folosiți, ideal ar fi să întrebați persoana respectivă. Dacă nu este posibil să întrebați și nu găsiți informații, puteți opta pentru a folosi limbaj neutru, referindu-vă la indivizi ca fiind oameni, persoane, etc.

Dacă datorită temei lucrării e necesar să scrieți despre trecutul unei persoane dinainte de a își face tranziția, este recomandată folosirea constantă a pronumelor și a identității actuale pe durata articolului. Acest lucru face și articolul mai ușor de citit, evitând zig-zag-ul constant și încurcat între genuri/nume des întâlnit în biografiile românești a persoanelor trans.

Evitați utilizarea numelui atribuit la naștere

Utilizarea numelui atribuit la naștere al unei persoane trans în locul numelui pe care îl folosește este o practică lipsită de respect. Menționarea acestuia este rar relevantă pentru povestea relatată, poate provoca durere și disconfort persoanei vizate și o poate pune chiar în pericol pe viitor datorită unei expuneri publice care face legătura între numele anterior și cel curent. Concentrați-vă pe numele actual și pe identitatea curentă a persoanei, iar dacă scrieți despre trecutul său întrebați-vă dacă este chiar necesar acest detaliu – în cazul unui actor care a devenit cunoscut cu un nume feminin, poate că da; în cazul unei persoane care a devenit faimoasă în calitate de femeie, numele masculin atribuit la naștere este complet irelevant.

Practica nu este nemaiauzită. Nu folosim de obicei numele de naștere ale artiștilor precum Lady Gaga, Demi Moore sau Diddy (indiferent de numele pe care îl adoptă), ci le respectăm alegerea în privința numelui de scenă sau a celui de după căsătorie. Prin urmare, este greu de înțeles de ce această regulă de bun simț nu se aplică și în cazul persoanelor trans, mai puțin în cazul în care există o intenție conștientă de a le delegitima sau stigmatiza.

Evitați stereotipurile și prejudecățile

Evitați limbajul care perpetuează stereotipuri sau prejudecăți despre persoanele trans. De exemplu, nu descrieți identitatea de gen a cuiva ca fiind „o alegere” sau „ în capul său”. De asemenea, evitați formulările care pun la îndoială autenticitatea identității de gen, cum ar fi punerea cuvintelor „femeie” sau „bărbat” între ghilimele când vă referiți la persoane trans. Adjectivul „trans” este de ajuns să arate incongruența de gen a unei persoane, cum ar fi „femeie trans”, „bărbat trans” și „persoană nonbinară”

Folosiți un limbaj neutru și respectuos

Când este posibil, utilizați un limbaj neutru din punct de vedere al genului, mai ales dacă identitatea de gen a unei persoane nu este relevantă pentru subiectul articolului. În cazul în care identitatea de gen este esențială pentru poveste, prezentați informațiile într-un mod clar și respectuos, fără a crea senzaționalism.

Unele persoane nu se identifică cu un gen anume, sau poate nu vă puteți da seama de genul lor. După cum știți, acest lucru e problematic in limba română, care e profund genizată. O soluție ar fi adăugarea substantivelor înainte de adjective și folosirea numelui persoanei în loc de pronume. De exemplu „Gabi este un om bun la suflet care cântă la pian de la 5 ani”, „Teo este un o persoană frumoasă”, etc.

Înțelegem că există dificultăți în a folosi astfel de limbaj, dar este apreciat!

Respectați confidențialitatea

Identitatea de gen a unei persoane este o informație sensibilă. Evitați să dezvăluiți detalii despre identitatea de gen sau procesul de tranziție al unei persoane fără consimțământul explicit al acesteia. Relatarea unor astfel de detalii poate încălca confidențialitatea și chiar poate pune persoana în pericol. Gândiți-vă că, din păcate, în România persoanele trans sunt stigmatizate, discriminate și adeseori se confruntă cu violență verbală, emoțională sau fizică din cauza faptului că sunt trans. Apoi gândiți-vă că ar putea fi supuși acestor acte de violență pentru că cineva a aflat din articolul dumneavoastră că este trans.

Educați-vă asupra termenilor

Pentru a înțelege mai bine subiectele trans, familiarizați-vă cu termenii de bază:

  • Trans / transgen (include persoanele non-binare): Descrie persoane al căror gen nu coincide cu cel atribuit la naștere. Persoanele nonbinare sunt cele care nu se identifică exclusiv ca bărbat sau femeie. Este un adjectiv, de ex: „Ea este o femeie trans.”
  • Cis / cisgen: Descrie persoane al căror gen coincide cu cel atribuit la naștere. Este un adjectiv, de ex: „Ea este o femeie cis.”

Evitați termenii peiorativi sau învechiți, cum ar fi „travestit” sau „schimbare de sex”. Travestit este un termen peiorativ folosit pentru un stil de îmbrăcăminte cu scop satiric sau sexual. Transsexual este un termen folosit de manualele de psihologie care descriau persoanele trans ca fiind bolnave până acum mai mult de două decenii. Schimbare de sex nu este, tehnic vorbind, incorect, dar este prea simplificat atunci când descriem procese complexe care implică orice de la purtarea unor haine diferite la tratamente hormonale la vreo 10 tipuri de intervenții chirurgicale pe care unele persoane trans aleg să le facă sau nu. Un termen care descrie procesul cu mai multă acuratețe ar fi „tranziție” sau „proces de afirmare a genului” când ne referim la întregul proces.

Evitați senzaționalismul

Persoanele trans nu sunt „știri” doar prin simpla existență. Concentrați-vă pe realizările, contribuțiile sau poveștile relevante ale persoanelor trans, nu pe detalii despre identitatea lor de gen, care pot fi irelevante pentru context. Dacă scrieți despre ele datorită faptului că au decedat, tratați-le cu respectul care se cuvinte: respectându-le numele și identitatea și criticând motivele pentru care au suferit.

Informați-vă din surse credibile

Pentru a vă asigura că relatați corect și respectuos, puteți consulta organizații de advocacy pentru persoanele trans, cum ar fi Transgender Europe (TGEU) sau Transgender Equality, sau ne puteți adresa orice întrebări – suntem oricând disponibili pentru consultanță.

Recunoașteți impactul scrisului dumneavoastră

Relatările media despre persoanele trans vor influența atitudinile publicului. Abordarea respectuoasă și corectă a acestor subiecte poate contribui la combaterea discriminării și la promovarea incluziunii, iar ignorarea acestor bune practici pot avea consecințe grave asupra persoanelor despre care scrieți pe lângă faptul că perpetuează un discurs dăunător și ignorant.

Prin aplicarea acestor principii, puteți contribui la o reprezentare mai echitabilă și mai respectuoasă a persoanelor trans în mass-media.

De asemenea, jurnalismul responsabil începe cu respectul față de cei despre care scrieți.

Ghid redactat de Tina Biru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.