CE ESTE LUNA ISTORIEI LGBT?

Începând ca și “Gay and Lesbian History Month”, Luna Istoriei LGBT a fost creată de către activistul american Rodney Wilson, în anul 1994. 

El a crescut ca și creștin fundamentalist, până când a dezvoltat un interes în istorie, devenind chiar profesor în acest domeniu. Acesta nu și-a putut împăca orientarea sexuală cu mediul conservator în care trăia. 

El a spus că  “Istoria LGBT mi-a dat încredere în mine ca și persoană gay și mi-a întărit hotărârea de a trăi, în cel mai bun mod posibil: o viata sinceră, deschisă și integrată.” 

Încercările lui de a oficializa luna au fost atacate de părțile conservatoare. Frica acestor persoane era ca istoria LGBT poate pune copiii în pericol, o retorică des întâlnită până în ziua de azi. Luna Istoriei LGBT a fost inspirată de Women’s History Month și de Black History Month, iar ziua în care se ține a fost aleasă încât să coincidă cu National Coming Out Day pe 11 Octombrie, și pentru a comemora măsurile LGB (T-ul nefiind încă adăugat) din Washington în anii 1979 și 1987, ambele întâmplări fiind în luna Octombrie. În UK, luna se ține în februarie, unde coincide cu o celebrare a abrogării Secțiunii 28, o serie de legi propusă de administrația Thatcher, care avea ca scop să interzică “promovarea homosexualității”.

ISTORIA QUEER ÎN ROMÂNIA

În 1968 a luat naștere Articolul 200. El categoriza în mod direct relațiile dintre persoane de același sex ca și infracțiune. Din cauza regimului Ceaușist, informația circula cu greu, iar paranoia dintre oameni din cauza Securității devenise înrădăcinată în mintea poporului. Orice ieșit din norma heteronormativa era patologizat, și în continuare era aproape imposibil formarea oricărui sistem de suport pentru persoane queer. Puținele surse de informare despre trecutul nostru rămân în arhivele Securității. Aceste circumstanțe pot provoca un sentiment de deconectare față de un trecut considerabil recent. Articolul 200 a fost abrogat în 2001, asta fiind una din condițiile pentru aderarea României la UE. Asociația ACCEPT, fiind fondată în 1996, continua să lupte pentru drepturile persoanelor LGBT, ducând eventual în 2004 la primul festival gay din România, intitulat “Festivalul Diversității.” Acest eveniment conținea o exhibiție de filme gay, postere, lansări de carte, și dezbateri publice. In 2005, a fost ținut Gay Fest Bucharest, prima paradă gay din istoria României, care se ține anual, și în fiecare an crește exponențial. 

ISTORIA TRANS ÎN ROMÂNIA

Din cauza stigmatizării și lipsei de informare pe acest subiect, persoanele trans au rămas în fundalul istoriei Gay. Începând cu 1996, ele își pot schimba Sex-ul în buletin, procesul însă este extrem de vag și necesită ca persoana trans în cauză să fii trecut prin operația de modificare genială. România duce și lipsă de legislație antidiscriminare pe baza identității de gen. Lipsa de recunoaștere și protecție legală îngreunează grav traiul unei persoane trans și accesul la resurse.

În anii 2010, diplomata americană Robyn McCutcheon a fost staționată în România. Ea ținea întâlniri frecvente în sufrageria ei, loc unde s-au întâlnit pentru prima oară Patrick Brăila și cu Sasha Ichim. Cei doi bărbați trans au înființat mai târziu TRANSform, un ONG creat cu intenția de a oferi un sprijin persoanelor trans. Asta a dus la primul grup de suport trans, unde lumea putea veni fără frică într-un spațiu unde se puteau exprima fără prejudecăți. Un spațiu doar al lor. De aici, a început treptat să crească informația despre identitatea trans. 

Vizibilitatea a continuat să crească și după decizia CEDO de a amenda statul Român în cazurile X și Y împotriva României. Doi bărbați trans, X și Y, care au ales să rămână sub anonimat, au decis să dea în judecată statul român după ce acesta îi obligă să parcurgă operația de modificare genială pentru a putea parcurge tranziția legislativă, fapt care este o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului. România este obligată să ofere o procedură clară și eficientă pentru persoanele trans care vor să-și actualizeze cărțile de identitate.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ISTORIA LGBT?

Având în cunoștință istoria, putem vedea cum am progresat de-a lungul timpul. Putem vedea cum oameni înaintea noastră s-au străduit să aibă un trai mai bun, cum au reușit să zâmbească și să râdă până și în cele mai întunecate zile. Istoria ne poate învața cum să fim rezilienți în fața unor obstacole care pot părea imposibil de parcurs. Ne oferă șansa să ne reconectăm cu trecutul, cu oameni care nu mai sunt printre noi, dar și cu oamenii care au rămas invizibili în fața statului român.

Pentru Rodney Wilson, istoria i-a oferit ocazia de a se împacă cu identitatea lui și speranța că va putea da mai departe comunității queer. Mai jos, vedem ce înseamnă Luna Istoriei LGBT pentru persoane din Romania: 

“Istoria LGBT+ pentru mine înseamnă istoria mea și a prietenilor mei, împreună cu care am construit o rețea de servicii și spații sigure, și o traiectorie catre drepturi egale. Sunt mândră de istoria noastră și mă enervează maxim că trăim din nou vremuri complicate. Așa e istoria, cu suișuri și coborâșuri – important e să nu uităm de unde am plecat, cat de departe am ajuns și unde vrem să ajungem la final. E si luptă, sunt și nervi, pericole la tot pasul, dar e și multă bucurie și creativitate și solidaritate și speranță și putere. Bravo nouă, tot inainte! ❤️” – Roxana Marin

“Istoria noastră înseamnă multe pentru mine, dar cred că anul acesta, mai mult decât oricând, înseamnă curaj, perspectivă și încredere. Îmi trag curajul din progresul realizat de pionierii noștri; datorită lor eu trăiesc astăzi în libertate, în comunitate. O imagine de ansamblu, chiar și incompletă în/pentru România, îmi oferă perspectiva de care am nevoie pentru a continua munca pentru susținerea comunității noastre, iar încrederea vine din partea generațiilor tinere care mă inspiră și mă motivează să continui lupta pentru obținerea drepturilor noastre egale și irevocabile.” – Georgiana Țucan

“Pentru mine, istoria LGBT înseamnă scoaterea la lumină a unei minorități care a fost mereu prezentă și constant ignorată în favoarea stereotipurilor și a prejudecăților. Înseamnă rescrierea istoriei “normale” într-un mod comprehensiv, inclusiv și corect.” – Ioana Fotache

Surse:

Despre cazurile X și Y împotriva României: http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2021/10/X-si-Y-impotriva-Romaniei.pdf

https://romania.europalibera.org/a/rom%C3%A2nia-amendat%C4%83-de-cedo-pentru-%C3%AEnc%C4%83lcarea-drepturilor-persoanelor-transgender-/31052113.html

Despre Articolul 200: https://ro.wikipedia.org/wiki/Articolul_200

Luna istoriei LGBT+: https://lgbthistorymonth.com/sites/default/files/icon_multimedia_pdfs/2017/LGBT_HMBio-2017%2031.pdf 

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_History_Month

Istoria Queer din Romania: https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_history_in_Romania 

Rodney Wilson:

https://www.reckon.news/lgbtq/2023/10/meet-rodney-wilson-the-gay-teacher-who-championed-national-lgbtq-history-month.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rodney_Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.